Bananas Film

Filmen "Bananas!" følger en retssag mellem nicaraguanske bananarbejdere og den multinationale producent Dole Food, der ender med at blive idømt en millionerstatning for at bruge sundhedsfarlige sprøjtemidler. Filmen betegnes som en ”court room thriller documentary”, der dels foregår på Juan Dominguez’ advokatkontor, dels i retssalen med hyppige klip mellem bøndernes vidneudsagn og de to parters advokater.

Omfang: 87 minutter
Udgivet: 2009
Målgruppe: hhx htx stx
Sprog: Engelsk
Tags: arbejdsdeling Film forsyningskæde multinationale varekæde bananer arbejdsvilkår film

Benyt materialet i undervisningen

Forløb

Dette materiale er integreret i følgende undervisningsforløb. Hvis du er logget ind som lærer, kan du tilføje et undervisningsforløb til dine klasser, og herefter kan du nemt kommunikere materialet og tilhørende opgaver ud til eleverne.

En retsags anatomi

Hvad skal der til for at vinde i retten over et internationalt firma, hvis man er plantagearbejder i et u-land? Det undersøger vi på basis af filmen Bananas, hvor en nordamerikansk stjerneadvokat sagsøger bananfirmaet Dole på vegne af nicaraguanske landarbejdere. Vi ser nærmere på de to parters strategi og argumenter.
Relevant for: 8.-10. klasse hf hhx htx stx
Antal lektioner:
4 (stx - Samfundsfag C)
4 (htx - Samfundsfag C)
4 (hf - Kultur og Samfundsgruppe)
4 (htx - Samfundsfag B)
4 (8.-10. klasse - Samfundsfag)
4 (hhx - Samfundsfag C)

Du skal være logget ind som lærer for at kunne benytte undervisningsforløb.

Tilmeld som lærer Log ind med lærerkode

Magt og ret i international handel

Forløbet giver indtryk af magtforhold i den internationale handel med udgangspunkt i en dramatisk retsag mellem fattige plantagearbejdere og bananfirmaet Dole. Kan man gå rettens vej for at bøde på skæve magtforhold? Eller er det mere effektivt at bruge strategier som faglig organisering, fairtrade eller "opdragelse af de store"?
Relevant for: hf hhx stx
Antal lektioner:
5 (stx - Samfundsfag A)
5 (stx - Samfundsfag B)
5 (hhx - Samtidshistorie B)
5 (hf - Kultur og Samfundsgruppe)
5 (hhx - International Økonomi A)
5 (hhx - International Økonomi B)

Du skal være logget ind som lærer for at kunne benytte undervisningsforløb.

Tilmeld som lærer Log ind med lærerkode

Skaf materialet

Noget materiale ligger direkte på vores platform. Andet må du desværre selv skaffe hos tredjemand, men vi har gjort det så nemt, som muligt. Se mulighederne til højre.

Kreditering

Filmen er instrueret af: Fredrik Gertten. Producent Margareta Jangård

Omtalen på Den Globale Handelsplads bygger på på omtalen på Det Danske Filminstituts hjemmeside (adressse på hovedside), skrevet af Morten Hasselbalch. Adjunkt i naturgeografi/geografi og samfundsfag ved Det Frie Gymnasium under redaktion af Anders Dahl og Lisbeth Juhl Sibbesen. Copyright © 2012,

Filmen kan ses i dvd-kvalitet på internettet via abonnementstjenesten www.filmstriben.dk. Eller i hardcopy fra Statens Filmcentral.

Åben eksternt link

Ekstraressourcer Yderligere materialer, der kan være til gavn for undervisningen

Bananas! Trailer video