Hvordan sørger du for de bedste forudsætninger på dit hjemmekontor?
I disse tider hvor COVID19 og nedlukning af landet desværre gør, at mange medarbejdere er sendt hjem fra deres respektive arbejdspladser, betyder det, at flere af os er nødsaget til at bruge dagligstuen, børneværelset, kælderrummet eller lignende lignende steder som hjemmekontorer.
Det giver uden tvivl en række udfordringer, når man skal indrette en midlertidig arbejdsplads. Du oplever måske, at du føler dig trættere, mere uoplagt og måske har du endda svært ved at få en ordentlig nattesøvn? Det kan der være flere logiske grunde til, der kan fikses med nogle få enkelte forandringer i din hverdag. Læs med her og få de gode råd til en bedre hjemmearbejdsplads.
Sørg for et godt indeklima
Én af de vigtigste ting, som man ofte ikke tænker over på hjemmekontoret, er indeklimaet. På din arbejdsplads er der helt sikkert forskellige udsugninger, ventilatorer eller lignende, som sørger for, at der er en god udluftning. Derhjemme er det de færreste, som har en ventilator eller en udsugning. Derfor er det super vigtigt, at man huske at lufte ud, så der er frisk luft til hjernen.
Dette forebygger også den hovedpine, som man nemt kan få ved at sidde inde en hel dag.
Temperaturen er også en meget vigtig faktor, og det anbefales, at du holder temperaturen jævn på omkring de 20-23 grader.
Sørg for at der er ryddet op, så du ikke bliver distraheret af beskidt vasketøj eller en opvask, som du ved, du burde have taget og forsøg at sidde i et rum med godt dagslys, så du undgår at sidde i sengen i mørke hele dagen. Det er ikke godt indeklimaet og giver ofte ondt i hovedet, når du er nødsaget til at knibe øjnene sammen i mørket hele dagen.
Pas på miljøet når du arbejder hjemme
Selvom der selvfølgelig bliver sparet en del på miljøet, at folk er hjemme, og derfor ikke skal køre til og fra arbejde hver dag, så er det stadig en god idé at kigge på, hvordan du kan skåne miljøet på hjemmekontoret. Lige pludselig har du en 7+ timer derhjemme, som du ellers normalt ville bruge på din arbejdsplads, så betyder det altså, at der kommer en del ekstra på din elregning. De fleste huse er energimærket, og lejligheder og bygninger over 500kvm. har stort energimærke, men er det stadig en uvant situation, at lyset er tændt hele tiden, computeren er koblet til og så videre.
Husk på, at elektronik der er i dvaletilstand, stadig bruger energi, gør det derfor til vane at slukke al elektronik når du ikke bruger det.
Noget andet man kan gøre er at sætte dig et sted, hvor der er godt dagslys, så undgår du at skulle have lyset tændt hele dagen. Indret dig med tæpper og en varm trøje, hvis det er køligt, så undgår du nemlig at skulle have termostaten helt op.
Sørg for at holde pauser
Når du er på dit fysiske kontor, vil der være naturlige pauser, hvor man henter kaffe eller lige snakker med en kollega. Husk disse pause derhjemme, også selvom de virker unaturlige, de er vigtige for, at du lige får renset hovedet i et par minutter og kommer tilbage til arbejdet med ny energi. Især din frokostpause er vigtig at overholde, da det er dit afbræk i dagen, hvor du har massere af mulighed for at trække ny energi. Hvis du har tid til det, ville det også være oplagt at gå ud og få lidt frisk luft. På den måde får du også presset mere motion ind i hverdagen.
Det er usundt at sidde for meget ned!
Gør det til en vane at du rejser dig engang imellem. Når du rejser dig fra stolen, aktiverer du dine muskler, som tænder for de faktorer som er vigtige for et godt helbred. Bevægelse er nemlig med til at sørge for, at din krop kan regulere gener, proteiner og mange andre systemer, som faktisk også er med til at mindske vores modtagelighed over for sygdomme. Når vi sidder stiller, er vores muskler i hvile, cirkulationen falder og vores næringsstoffer, ilt og affaldsstoffer bliver ikke transporteret rundt. Det betyder altså, at din krop kommer i en dvaletilstand, og det påvirker naturligvis hjernen og kroppens arbejdsmekanisme, og du arbejder derfor mindre effektivt.
Alternativt til hyppige gåture kan du anskaffe dig en ergonomisk kontorstol eller en yogabold, som hjælper din krop til naturligt at bevæge sig og være aktiv, mens du sidder ned. Med fokus på en bedre ergonomi skal du også sørge for, at din skærm er placeret ordentligt. En forkert stillet skærm kan medføre smerter i nakken, og hvis dit tastatur ikke ligger i den rigtige højde, kan dette også føre til smerter i arme, håndled og skuldre.
Se eventuelt denne video fra Falck, der guider dig til at sidde bedre ved et skrivebord: