Kompaktkamera – hvad skal jeg vælge?

kompaktkamera

Patrick Pahlke, Unsplash

De klassiske kompaktkameraer er i dag stærkt pressede af både smartphones og små systemkameraer.

Alligevel har kompaktkameraet med sit faste objektiv stadig sine styrker – hvis du vel at mærke går efter de rigtige modeller. Det er nemlig ikke ligegyldigt, hvilket kompaktkamera, du vælger, hvis billedkvaliteten skal være i højsædet.

Kompaktkameraet gør det nemt
Et kompaktkamera er grundlæggende kendetegnet ved, at du ikke kan skifte objektiv.

I stedet har du et zoomobjektiv eller en optik med fast brændvidde. Du slipper altså for at skulle slæbe rundt med en masse objektiver.

Samtidig får du som regel flere muligheder og bedre kvalitet, end hvis du blot fotograferer med din mobiltelefon.

I grove træk er der to typer af kompakte kameraer, du kan vælge imellem:

1. Kompaktkamera med superzoom eller fast brændvidde

En del af markedets kompaktkameraer er udstyret med kraftig zoom, så du både kan fange de store vidder og komme tæt på fjerne motiver.

Nogle kompaktkameraer er så små, at de let kan glide ned i en lomme, mens andre er lige så store som spejlreflekskameraer.

Fordelen ligger helt klart i kompaktkameraets store zoomområde, men der er en hage ved det. Ofte er sensoren i den type kompaktkameraer ikke særlig stor – og det påvirker billedkvaliteten.

Det er typisk i denne kategori, du finder de billigste kompaktkameraer.

2. Kompaktkamera med stor sensor

En anden type kompaktkamera, som bliver mere og mere populær har en sensor, der er væsentligt større end med zoomkameraerne.

Der findes kompaktkameraer i denne kategori med sensorer der går lige fra 10” til fx professionel full-frame. Og det er her du skal gå på jagt, hvis dit kompaktkamera skal levere den allerbedste billedkvalitet.

Her får du nemlig en billedkvalitet i spejlreflekskvalitet, selv om du skyder med et lille kompaktkamera. Samtidig får du typisk mulighed for at skyde i raw-format, der giver der langt flere detaljer end jpeg.

Priserne på kompaktkameraer med stor sensor er typisk lidt højere end et zoomkamera, men du får også mere kvalitet for pengene.

Undervurdér ikke kompaktkameraets søger

Mange af de bedste kompaktkameraer med stor sensor har også en elektronisk søger. Den vil vi meget nødig undvære.

Selv om skærme gør det fint i mange situationer, så kan den være svag at aflæse i skarp solskin. Du stabiliserer også kompaktkameraet bedre, når du har søgeren foran øjet end hvis du skal komponere dit billede ud fra en skærm bag på kameraet.

You may also like...