Lav dine egne pasbilleder

kamera linse

billederettigheder: adrian infernus/unsplash.com

At få taget pasfotos kan være en besværlig affære. Hvis du vil være på den sikre side, kan du gå til en fotobutik. Her har personalet som oftest styr på reglerne – til gengæld koster det 130-150 kroner per person, og det er ikke sikkert, du selv bliver tilfreds med resultatet.

Du kan også forsøge dig med de nedslidte fotoautomater, der står rundt omkring på landets togstationer, og som for 80 kroner lover hele fire pasfotos, der lever op til reglerne. Problemet er, at der ikke er nogen, der hjælper dig med at anbringe dig rigtigt på stolen eller gør dig opmærksom på, at du ikke må smile med tænderne.

Men der er faktisk også en tredje mulighed. Du kan nemlig også tage dine pasbilleder selv, og du behøver hverken dyrt fotoudstyr eller et professionelt studie – til gengæld kan det være en stor hjælp med en assistent, som kan sidde model, mens du opstiller kameraet.

1. Vælg et egnet objektiv

Drop ultravidvinklen for nu – et objektiv på 85 mm eller 70-200 mm vil give et flatterende portræt uden den forvrægning, der opstår i objektiver med kortere brændvidder.

2. Vælg den rigtige blændeåbning

Lav dybdeskarphed kan være lækkert, men ikke i et portræt som dette, hvor alle detaljerne i ansigtet skal være knivskarpe. Indstil derfor din blænde til F4-F8 afhængigt af lysforholdene, og indstil lukkertid og ISO derefter.

3. Find en hvid baggrund

Det bedste sted at tage et pasbillede er foran en blank, hvid væg med et godt lysindfald. Hvis du ikke har det, kan du hænge et hvidt lagen henover en dør og på den måde lave en hvid baggrund.

Du kan også sætte lagenet fast på væggen med gaffertape. Sørg for at lagnet ikke er krøllet, og sæt det fast, så det hænger et godt stykke over det sted, du eller din model skal sidde.

4. Fjern skygger og refleksioner

Dit ansigt skal være jævnt belyst, så hvis der er nogle lamper i lokalet, der danner skygger i ansigtet, så sluk dem.

Det bedste resultat får du ved at tage billedet på en overskyet dag, hvor lyset er blødt. Hvis det er for mørkt udenfor, så brug en ekstern flash.

Drej flashen rundt, så den peger imod dig, og vend den opad, så den belyser væggen og loftet bag dig. Brug en lukkertid på 1/200 eller 1/250 sekund.

You may also like...