Hvad er en helligdag, og hvornår er der helligdage i 2023 og 2024?

Helligdage er en integreret del af vores kultur og traditioner. Det er dage, hvor vi sætter tid af til at fejre, mindes og ære vigtige begivenheder og personer. Men hvad er en helligdag egentlig, og hvornår falder de i 2023 og 2024? Og hvad er søgnehelligdage? Lad os finde ud af det.

Kalender med helligdage 2023

Photocredit: Towfiqu barbhuiya / Unsplash.com

 

Hvad er en helligdag?

En helligdag er en dag, der har en særlig religiøs betydning og ofte betragtes som en fridag eller en dag uden arbejde. I Danmark er de nationale helligdage fastlagt af staten og gælder for alle. Der er også andre helligdage og mærkedage, der ikke er nationale, men nogle arbejdspladser giver fri på disse dage.

Helligdage har ofte en religiøs baggrund og kan ikke flyttes. Det er blandt andet på disse dage, at vi sætter tid af til at fejre, mindes og ære vigtige begivenheder og personer. For eksempel er Påsken den vigtigste kristne højtid med flere tilknyttede helligdage. Palmesøndag indleder påsken, efterfulgt af skærtorsdag, langfredag, påskedag og 2. Påskedag.

Hvornår falder helligdagene i 2023 og 2024?

Vi har 13 helligdage i Danmark – eller det har vi haft indtil næste år, hvor Store Bededag bliver strøget, og vi hermed må undvære denne. I 2023 falder 8 på hverdage, mens 2024 byder på 10 hverdags-helligdage (11 med Store Bededag). Lad os tage et kig på, hvilke dage de falder på:

Helligdag 2023 Ugedag 2024 Ugedag
Nytårsdag 1. januar søndag 1. januar mandag
Skærtorsdag 6. april torsdag  28. marts torsdag 
Langfredag 7. april fredag 29. marts fredag
Påskedag 9. april søndag 31. marts søndag
2. påskedag 10. april mandag 1. april mandag
Store Bededag 5. maj fredag 26. april fredag
Kristi Himmelfart 18. maj torsdag 9. maj torsdag
Pinsedag 28. maj søndag 19. maj søndag
2. pinsedag 29. maj mandag 20. maj mandag
Juleaften 24. december søndag 24. december tirsdag
Juledag 25. december mandag 25. december onsdag
2. juledag 26. december tirsdag 26. december torsdag
Nytårsaften 31. december søndag 31. december tirsdag

Husk, at reglerne for arbejde på helligdage kan variere afhængigt af din arbejdskontrakt og stilling. Særlige regler gælder for arbejde på søgnehelligdage.

Hvad er søgnehelligdage?

“Søgnedag” betyder faktisk “hverdag”. Derfor giver det mening, at en søgnehelligdag altså er en helligdag, der falder på en hverdag. Man bruger ofte forkortelsen “SH-dage” om søgnehelligdage, og det drejer sig altid om følgende dage:

  • Skærtorsdag
  • Langfredag
  • Påskedag (mandag)
  • Pinsedag (mandag)
  • Kristi himmelfartsdag (torsdag)
  • Store bededag (fredag)

Derudover har vi også en række helligdage, der sommetider kan være søgnehelligdage. Disse dage falder på forskellige ugedage fra år til år, men når de falder på hverdage, er de altså også søgnehelligdage. Dage, der også kan være søgnehelligdage, er:

  • 1. juledag (25. december)
  • 2. juledag (26. december)
  • Nytårsdag (1. januar)

Her kan du læse meget mere om de kommende helligdage i 2024, samt dem vi allerede har haft i 2023.

You may also like...