10 ting du aldrig må gøre som fotograf
1. Stjæl ikke andre fotografers arbejde
Det lyder måske logisk, men for nogen kan det være fristende lige at låne et billede for at få løftet sin portfolio.
Det er en rigtig dårlig idé, for du er næsten sikker på at blive afsløret.
Det er desværre ikke kun noget, der sker for amatørfotografer. For nylig blev den prisvindende fotograf Souvid Datta afsløret i at låne og manipulere en anden fotografs billeder.
Lad være. Det vil kun skade dit rygte, og hvis du først er stemplet som fototyv, er du altid fototyv.
2. Vær ikke uærlig omkring din redigering
Photoshop er en naturlig del af digital fotografi – på godt og ondt.
Du kan lave en let justering af farver og lægge et filter på, men du kan også vælge at manipulere og fjerne forstyrrende elementer, lægge flere billeder sammen eller lign.
Begge dele er ok, men vær ærlig omkring det, så du ikke forsøger at “sælge” dit billede for mere, end det er.
Den verdensberømte fotograf Steve McCurry har for nylig været i vælten, da det blev afsløret, at han har manipuleret med sine prisvindende billeder. Han havde “glemt” at fortælle verden, at han ser sig selv mere som en kunstner end som den fotojournalist, han blev kendt som.
Steve McCurry klarede sin shitstorm, men det er ikke sikkert, at du vil klare det samme.
3. Tal ikke grimt om andre
Ja, det gælder egentlig i alt her i livet, men især i fotografi får du ikke noget godt ud af at svine andre folks arbejde til.
Hvis du ikke kan lide andre fotografers stil, eller deres måde at gøre tingene på, så lad det ligge – og fokusér på dig selv. Hvis du går og bagtaler dine kolleger, siger det mere om dig, end det gør om dem.
Hvis du virkelig mener det, så tal med vedkommende. Men ingen gider høre på bagtalelse og brok, for så tror de også bare, du taler sådan om dem bag deres ryg.
Husk på, små mennesker taler om mennesker, store mennesker taler om ideér – og fører dem ud i livet.
4. Glem ikke at forberede dig
Skal du på ferie, fototur eller fotoopgave så tag dig tid til at tjekke fototasken en ekstra gang, inden du løber ud af døren.
Den ene gang, du lader være, er garanteret den gang, hvor du kommer afsted uden ekstra batteri.
5. Vær ikke utålmodig
Du bliver ikke professionel fotograf på et døgn. Det tager tid at lære teknikken, og der skal mange skud til, før du føler dig nogenlunde sikker på dig selv og dit udstyr.
Du skiller dig kun ud fra mængden, hvis du formår at udvikle dig, og tage bedre billeder hver gang. Din “uddannelse” som fotograf er aldrig færdig. Selv fotografer med 50 års erfaring lærer nye ting hver dag – i hvert fald hvis de ønsker at blive i faget. Ellers kommer der nogle nye, kreative hoveder og tager over.
6. Forvent ikke at ideér og opgaver falder ned fra himlen
Tålmodighed, som nævnt herover, er ikke det samme som dovenskab. Langt fra.
Selv for professionelle fotografer kan det være svært at komme på en ny og original idé hver gang. Men det er det, der gør dig til en bedre fotograf.
Drømmer om at tjene lidt penge på din hobby, skal du heller ikke forvente, at opgaverne kommer af sig selv, når først den nærmeste familie har fået taget billeder til konfirmation og runde fødselsdage.
Du skal skille dig ud, og ikke bare tage de billeder, som alle de andre tager.
7. Lad være med at redigere for meget
Som fotografer vil vi alle gerne have, at vores billeder bliver så flotte som muligt. Det kan hurtigt resultere i rigtig mange timer bag skærmen med Photoshop eller Lightroom – og nogle af os bliver aldrig tilfredse.
Et godt råd er, at når du ikke synes, din redigering virker helt, som den skal, så læg det fra dig et stykke tid. Så ser du det tit i et andet lys.
Og pas på, at din billedredigering ikke bliver for meget. Mange har let ved at falde i Instagram-fælden og liiiige give billedet lidt ekstra på saturation og clarity og dermed få billeder med alt for vilde farver og kontraster.
8. Lad dig ikke styre af likes og kommentarer
Kan vi blive enige om, at vi alle elsker, når folk kommenterer og liker vores billeder på sociale medier? Det er bare så fedt at se antallet af likes stige på Facebook og Instagram.
Men hvis du tager avancerede kunstfotos til en udstilling på et fancy museum i SoHo i New York, er det altså ikke sikkert, at dine fans på Instagram synes, det er fedt.
Hvis du altid har fotograferet hunde, og er rigtig god til det – og har fået dig en følgeskare, som elsker hunde, er det ikke sikkert, du får den samme feedback på et kreativt landskabsbillede taget med 30 sekunders lukkertid på en ferie til Island.
Forstå dit publikum, og hvis du jager likes og kommentarer, skal du måske kun vise dem det, de gerne vil se. Ellers må du leve med ikke at få feedback – det betyder jo ikke, dit billede er dårligt.
9. Sælg ikke dig selv for billigt
Hvis du gerne vil tjene lidt penge på at fotografere, skal du simpelthen forstå, at dit arbejde er penge værd.
Du har brugt en formue på udstyr, kurser, bøger, webinarer osv. Du har brugt uendeligt mange timer på at lære teknik, tage billeder, lege med lys og øve dig. Du bruger tid på at tage billederne, transport, redigering osv.
Du kan noget, som andre ikke kan – og det er penge værd. Lad være med at sælge dit arbejde for håndører, du bliver træt af det i længden.
10. Vær ikke egoistisk – hjælp din næste
Når du har lært en masse, så giv det videre. Hjælp dine venner med at blive bedre, svar på spørgsmål og nyd, at andre også deler din interesse. Du behøver jo ikke fortælle dem dine vildeste forretningshemmeligheder.
Tænk på, hvor fedt det havde været, om nogen havde hjulpet dig, da du startede – eller tænk på den person, som netop hjalp dig.
Vær sådan en positiv hjælp for en anden.