Hvad er et webhotel?

Hvad er et webhotel

Kilde: photostockeditor.com

Et webhotel er navnet på den plads på en webserver, som du køber du dig adgang til, med henblik på at lave en hjemmeside. Idéen med et webhotel, er at flere forskellige kunder deles om én og samme webserver, hvorved at omkostningerne for drift af serveren begrænses.

Når du køber et webhotel, har din hostingudbyder ansvar for at drifte og vedligeholde selve din server. Du har dog selv ansvar for, at holde den software som du vælger at installere opdateret, eksempelvis hvis du vælger at installere et CMS-system såsom WordPress, Drupal eller Joomla. Enkelte udbydere af webhoteller benytter dog 1-kliks installation, som i visse tilfælde muliggør tilvalg af automatiske opdateringer allerede under installationen.

Alternativet til at benytte et webhotel, er at investere i sin helt egen server, benytte en visuel privat server eller at benytte cloudhosting. Her er det dog nærmere reglen end undtagelsen, at du selv skal sørge for at installere og opdatere din serversoftware. I modsat fald risikerer du at serveren er piv-åben for hackere, som så kan ligge din hjemmeside ned. Er du nybegynder inden for webhosting, er et webhotel derfor et klogt valg.

 

Hvad koster et webhotel?

Prisen på dit webhotel svinger meget fra udbyder til udbyder. Eksempelvis er det muligt at få et billigt webhotel med php til blot 7,5 kroner hos en lavprisudbyder, mens professionel webhosting ligeledes med php, starter fra 99 kroner om måneden hos en anden dansk udbyder.

Professionelle webhoteller har ofte langt færre kunder per webserver, end det er tilfældet for billige webhoteller. I praksis betyder det, at der ofte er flere ressourcer til din hjemmeside, hvilket betyder at den kan håndtere flere besøgende på én gang. Dette kan vise sig særlig nyttigt, hvis du bliver omtalt i pressen, eller hvis du planlægger at udføre større reklamekampagner.

En anden stor forskel på billige og dyre webhoteller, er ofte mængden af support og backup som du kan forvente. Det er nærmere reglen end undtagelsen, at lavprishoteller udelukkende tilbyder skriftlig support, mens flere professionelle hoteller tilbyder telefonsupport. Desuden ses det tit, at der tages hyppigere backup af professionelle webhoteller, end det er tilfældet for de billige.

 

PHP eller ASP?

Når du skal vælge webhotel, vil du ofte stå valget mellem at oprette et php-webhotel og et asp-webhotel. Disse to typer af webhoteller, knytter sig til to forskellige kodesprog, som man kan udvikle hjemmesider til. Har din programmør ikke givet dig instrukser, om at vælge et webhotel som understøtter ASP, kan du med fordel vælge et webhotel som understøtter PHP, da dette er langt den mest udbredte kodestandard.

You may also like...